skip to Main Content

Coronavirus in de zorg, wat moet ik doen?

Als zorgmedewerker is het lastig in te schatten of je nu wel of niet moet gaan werken, vooral nu je meer dan ooit nodig bent. Wij zorgmedewerkers behoren tot degenen die een vitaal beroep hebben en zijn samen met onder andere doctoren, politieagenten etc. nu onmisbaar tijdens deze periode van crisis. Ook begrijpen we dat we momenteel meer van jullie vragen dan normaal, heel veel respect voor jullie, maar alleen samen komen we hier doorheen!

Er is momenteel zoveel informatie te vinden over wat je wel of juist niet moet doen, of je moet gaan werken of thuis moet blijven… We zien door de bomen het bos niet meer. Wij zetten de meest gestelde vragen met een zo kort mogelijk antwoord voor jullie op een rij! Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op of kijk op https://bit.ly/2WqeIFo.

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Hiervoor gelden nog steeds de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:

  • Regelmatig je handen wassen met water en zeep en deze afdrogen met een papieren handdoek;
  • Niezen en hoesten in de ellenboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes voor hoesten, niezen en het snuiten van de neus en gooi deze meteen weg;
  • Geen handen schudden.

Wanneer moet ik thuisblijven?

Wanneer je last hebt van milde gezondheidsklachten, moet je thuisblijven:

  • Niezen
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Licht hoesten
  • Verhoging tot 38 graden.

Mocht je last hebben van meerdere symptomen of meer dan 38 graden koorts, dan geldt hetzelfde: thuisblijven én contact opnemen met de huisarts.

Mijn kind, partner of huisgenoot heeft klachten. Moet ik thuisblijven?

Nee, je hoeft niet thuis te blijven. Wel geldt het advies om tot 6 april zoveel mogelijk thuis te werken, mocht dit mogelijk zijn.

Welke maatregelen kan ik zelf nemen, mocht ik een of meerdere zieke huisgenoten hebben?

Mijdt zoveel mogelijk fysiek contact. Mochten zieke huisgenoten toch de deur uit moeten, zorg er dan voor dat zij zoveel mogelijk afstand houden van anderen.

De school van mijn kind is gesloten, wat nu?

Wanneer je een zogenoemd vitaal beroep hebt, mag jouw kind nog steeds naar school of de kinderopvang, mits deze geopend zijn. Een overzicht van alle vitale beroepen: https://bit.ly/3a2SjBQ

Welk protocol geldt er op mijn werkplek?

Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de werknemers de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen.

Kan mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?

Ja, uw werkgever is opgeroepen om tot en met 6 april 2020 waar mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden en dit kan betekenen dat uw werktijden worden aangepast.
Overige en aanvullende informatie is te vinden via: https://bit.ly/2WqeIFo

Tot slot willen wij iedereen een hart onder de riem steken en ze heel veel succes en sterkte wensen de komende tijd! We can do this!

Back To Top