skip to Main Content

4x Design in de zorg

Oktober staat in Brabant in het teken van design door de Dutch Design Week die ieder jaar in oktober plaatsvindt. Hoewel het festival dit jaar enkel digitaal plaatsvindt door de aangescherpte corona-maatregelen, willen we jullie toch een beetje meenemen in deze wereld. Design is ook in de zorg een steeds belangrijker item. Zo worden er steeds innovatievere uitvindingen gedaan die het werken in de zorg of het leven van cliënten een beetje aangenamer maken. Benieuwd wat dit dan zowel is? Wij hebben een aantal interessante design items voor jullie op een rijtje gezet!

1. INMU muziekkussen
Een INMU is een muzikaal sensorisch product dat muziek gebruikt om de zintuigen te stimuleren voor ontspanning en socialisatie. De Inmu heeft de vorm van een klein kussen, dat gemakkelijk te dragen en eenvoudig te gebruiken is. Het is ontworpen om onderdeel te worden van de dagelijkse routine in de zorg voor mensen met bijvoorbeeld dementie. De interactieve muziek en de vibraties stimuleren en motiveren de gebruiker om ermee te blijven spelen. Blinde en dove gebruikers kunnen ook positief profiteren van de Inmu, omdat de vibraties de muziek volgen en de voelbare elementen stimuleren veel zintuigen.

2. The Healing Pod
De Healing Pod, van Architecture of Cure, is een kleine ruimte die een verbinding met de natuur biedt voor patiënten en zorgverleners in zorginstellingen die er weinig toegang toe hebben. Patiënt of verzorger zijn in een zorgomgeving kan zeer stressvol zijn. De Healing Pod is hier om dat te veranderen. Geïnspireerd door onderzoek van professor Roger Ulrich naar de positieve effecten van de natuur op patiënten, gebruikt de Healing Pod een zachte zintuiglijke ervaring geïnspireerd door de natuur om de gebruiker in een meer ontspannen staat van zijn te brengen. De Healing Pod is zo ontworpen dat hij kan worden opgebouwd en weer kan worden afgebouwd met behulp van een platte IKEA-stijlmethode, waardoor het gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot complexere gebouwen.

The Healing Pod – Architecture of Cure

3. Kamer 9 | Eigenwijzer
In de eerste weken dat iemand verhuist naar een verpleeghuis, past de bewoner zich snel aan aan de rest van het tehuis. Daarmee verliest hij of zij eigenheid en zelfregie. In Kamer 9 onderzoekt morgenmakers hoe we dit kunnen beperken bij mensen met dementie. Welke strategieën en producten kunnen hiervoor worden ingezet? Hoe kan zorgtechnologie hiervoor worden ingezet? Inmiddels is er de Eigenwijzer. Met deze methode kunnen ouderen en hun naasten voor een geplande verhuizing inzicht krijgen in wat ze belangrijk vinden. Wie ben je? Waar word je blij van? Dit soort vragen wordt gebruikt om met de oudere in gesprek te gaan. Uit deze gesprekken analyseren ze de specifieke dingen uit het leven en het karakter van de ouderen. Kunnen deze eigenaardigheden ook een plek krijgen in hun nieuwe leven in het zorgcentrum? De vervolgstappen zijn in ontwikkeling.

De Eigenwijzer – Morgenmakers

4. Digiwijs met de SeniorenTAB
Niet helemaal ‘design’, maar zeker een mooie toevoeging op dit rijtje: de SeniorenTAB. Deze tablet/mobiel is speciaal ontwikkeld voor ouderen en mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Het apparaat heeft een eenvoudige en zeer overzichtelijke interface en is geïnstalleerd met alle belangrijke apps. Zo kun je bijvoorbeeld meteen mailen, het nieuws lezen en bankzaken regelen. Deze draagbare computer is dé oplossing voor mensen met beperkte computervaardigheden. Het gebruik ervan vergroot hun zelfstandigheid. Zo houden ze aansluiting op de dagelijkse gang van zaken.

SeniorenTAB

Back To Top