skip to Main Content

5 x tips tegen eenzaamheid

December. De bomen hebben zich ontdaan van hun keurrijke bladeren, de gure kou komt je tegenmoet zodra je de deur uit stapt en de tijd van binnen zitten is inmiddels al even aangebroken. Wat voor sommigen de feestelijkste maand van het jaar is, is voor veel ouderen een van de eenzaamste maanden… Het beperkte bezoek waar veel ouderen mee te maken hebben gehad door de maatregelen van het afgelopen jaar zal hier ook geen positief steentje aan bijdragen. Hoe kunnen wij zogen dat deze mensen zich dit jaar minder eenzaam voelen?

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit in 2030 2,1 miljoen mensen zijn. (Rijksoverheid.nl) Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat dit minder wordt? Al is het maar een beetje… We hebben een aantal tips verzameld. 

 1. Begin klein
  Kleine moeite, groot gebaar. Ga eens op de koffie, haal een kleine boodschap of stuur een kaartje naar iemand in de buurt. Voor eenzame ouderen kan dit al een wereld van verschil maken.
 2. Vragen !
  Vraag eens aan een oudere wat hij of zij graag nog eens zou willen doen. Vaak is het iets simpels als een ommetje maken of ergens heengaan. Zo geef je ze weer een beetje regie in de hand en laat je ze hun eigen regie en kracht (her)ontdekken. De mogelijkheden zijn er!
 3. Muzikale bijdrage
  Een van de dingen die iedere oudere opbeurt is muziek! Vraag eens rond of iemand in jouw kringen een instrument bespeelt of stiekem een aardige noot kan zingen. Optreden zit er in deze tijd niet bij, dus waarom niet voor een groep die het hard nodig heeft?! Je krijgt er een hoop waardering voor terug.
 4. Bakken maar!
  Naast muziek gaat een lekker stuk gebak er bij iedereen wel in. Perfect om met de kinderen in de kerstvakantie eens de handen uit de mouwen te steken en dit langs te brengen. Win-win situatie dus;).
 5.  Geen inspiratie meer?
  Op de website eenzaam.nl vind je allerlei tips tegen eenzaamheid. Verhalen van mensen die zich eenzaam voelen, hulp en advies en handvatten over hoe je anderen kunt helpen. Niemand staat er alleen voor, hopelijk kunnen we elkaar helpen.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten, dan voegen wij ze toe!

Back To Top