skip to Main Content

Hoe om te gaan met dementie?

Ook als je het niet van dichtbij hebt meegemaakt, kan dementie plots dichterbij komen dan je denkt. Eén op de vijf mensen krijgt namelijk dementie. Daarnaast is het doodsoorzaak nummer 1. Dementie is te stoppen, maar daar is onderzoek voor nodig. Veel onderzoek. Dat kunnen wij helaas niet doen, wat we wel kunnen is uitleggen wat het is, hoe je het herkent en tips geven hoe je om kunt gaan met mensen die dementie hebben.

Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het meest herkenbare van deze ziekte is het vergeten. Het is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte. Zowel voor degene met dementie als voor de omgeving. Bij sommige verloopt de achteruitgang heel snel, terwijl anderen nog jarenlang een redelijk gewoon leven kunnen leiden. Door dementie raakt iemand uiteindelijk erg verzwakt waardoor diegene sterft aan de ziekte, aan een infectie of door het niet meer kunnen slikken.

Hoe herken je dementie?
In het begin is dit in veel gevallen het geheugenverlies. In een later stadium krijgt de persoon problemen met taal en spraak. Daarbij komt dat iemand met dementie steeds meer de controle over zijn of haar eigen leven verliest. Zeker wanneer een persoon nog zelfstandig woont is dit na verloop van tijd niet meer verstandig en kan in de transitie worden gekozen voor thuiszorg of later voor een verzorgingstehuis. Vermoed je dementie bij iemand of bij jezelf? Via Alzheimer Nederland kun je een geheugentest doen. https://www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest Met de Geheugentest krijg je in een paar minuten inzicht in de mate van vergeetachtigheid. Toch liever een uitgebreide test, dan kan dit bij de huisarts.

Verschil dementie en alzheimer
Dementie is de verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waar Alzheimer er één van is. Dit is de meest voorkomende en misschien ook wel bekendste vorm, waarbij de gevolgen vooral liggen in moeite krijgen met alledaagse dingen zoals een gesprek volgen en plannen maken.

Omgaan met mensen met dementie
Heeft iemand in je omgeving dementie? Niet alleen de persoon veranderd hierdoor, maar ook jouw relatie met die persoon. Er zijn een tal van platformen die je handige tips geven, verhalen vertellen en dilemma’s bespreken. Dementie.nl is er daar een van. Hieronder in het kort een van hun dilemma’s.

Mijn moeder vergeet steeds haar sleutels. Wat nu?
Plak een briefje met ‘sleutels’ op de deur ter herinnering
Plak een foto van haar sleutelbos op de deur ter herinnering
Maak de sleutels met een koordje vast aan haar handtas indien ze die gebruikt.

Back To Top